Ik ben gezakt.

Hallo lieverds.

Vorige week kregen heel wat leerlingen in Nederland te horen of ze na al die jaren, eindelijk klaar waren met de middelbare school. Mijn Facebook-feed stond vol met blije berichten. Het was een groot feest. Ook op Twitter stonden veel uitbundige berichten en de felicitaties vlogen in het rond. Maar hoe zit het met de mensen die gezakt zijn? Die houden zich heel stil. Zelf deed ik dat ook toen ik gezakt was.

Toen ik in 2009 over mocht naar havo 4, vond ik het heel spannend. Men waarschuwde me dat het weleens een zwaar schooljaar kon worden. Van deze angst werd ik heel fanatiek, wat in mijn voordeel werkte. Mijn cijfers waren goed en aan het eind van het jaar hoefde ik me geen zorgen te maken of ik over ging. Heerlijk vond ik dat!

Vol zelfvertrouwen ging ik naar havo 5. Dit zou het mijn laatste havo-jaartje worden. Ik vond het een heel gek idee dat het einde van de middelbare school bijna in zicht was, maar ik merkte wel dat ik er behoefte aan had. Ik wilde beginnen aan mijn vervolgopleiding! Doordat het mij in de 4e zo goed af ging, had ik er het volle vertrouwen in dat ik dit examenjaar met gemak ging halen. Je weet wat ze zeggen: hoogmoed komt voor de val. I found out the hard way.

Daar zat ik dan, te janken als een klein kind. Al mijn vriendinnen waren geslaagd en ik niet. Wat voelde ik me klote. Thuis probeerde ze me te troosten, maar dit hielp niet veel. Ik waardeerde de moeite, maar ik kon het niet van me afzetten. Mijn afdelingsleider stelde voor om naar het Vavo Lyceum te gaan. Hier kun je deeltijd naar school gaan, zodat je alleen de vakken hoeft te doen waarvoor je gezakt bent. Dit leek me een goed idee, dus deze kans heb ik gegrepen.

Dit keer deed ik wel goed mijn best. Een tweede keer zakken, daar moest ik niet aan denken. Hoe goed ik m’n best ook deed, ik haalde hele matige voldoendes of ik haalde helemaal geen voldoende. Was het dan toch te lastig voor me? Dat wilde ik niet geloven. Ik werd er gek van. Dit vertelde ik aan niemand, want ik schaamde mij ervoor.

In mei 2012 zat ik voor de tweede keer te stressen voor mijn opkomende examens. Ik vond het verschrikkelijk dat ik dit allemaal weer moest meemaken, maar ik heb er geprobeerd het beste van te maken. In juni gingen wij op vakantie naar Turkije. Op de dag van de uitslag waren wij nog in Turkije, dus had ik met een vriendin afgesproken dat ze mij de uitslag door zou geven. Op het moment dat ik haar aan de lijn had, wist ik genoeg. Haar stem zat vol schuldgevoel. “Again, Ellis, really?!” is het enige wat ik kon denken. Volgens mij heb ik me nog nooit zo geschaamd. Daar liep ik dan, langs het Turkse water, in mijn zomerjurkje, tranen met tuiten. Wat voelde ik mij ellendig.

De volgende dag was onze laatste vakantiedag. We hadden een dagje met de boot op de planning staan en dat ging natuurlijk gewoon door. Toen ik eenmaal op de boot zat, met de zon op mijn gezicht en fijne muziek op de achtergrond, voelde ik me een stukje beter. Nog een jaar havo was voor mij geen optie. Ik wilde nu echt verder, dus besloot ik om een late toelating te doen op de opleiding Grafisch Vormgeving zodra ik terug was van vakantie. Anderhalve week later was ik aangenomen.

Nu zit ik in mijn derde jaar en gaat het hartstikke goed met me. Tuurlijk baal ik er wel van dat ik geen diploma op zak heb, maar volgend jaar rond deze tijd heb ik mijn diploma. Dan zal ik extra trots zijn. Eindelijk kan ik dan ook zeggen dat ik geslaagd ben!

En wat is nou het moraal van dit verhaal? Zakken is verrot! Nee, even zonder dollen:
Hoe rot het aan het begin ook voelt, het zal beter worden. Zet door. Misschien kom je er niet in een keer. Misschien heb jij wat meer obstakels op je pad dan de rest. Dat hoort er nou eenmaal bij. Geef niet op! Je komt er wel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s